Blogger Seo Ayarları Nasıl Yapılır?



SEO ayarları nasıl yapılır? Her webmasterın ya da blogcuların Arama Motoru Ayarı nın nasıl yapıldığını öğrenmesi çok önemlidir. Neden? Çünkü bloğunuz ne kadar iyi içeriğe sahip olursa olsun, arama motorlarında üst sıralara çıkmak istiyorsanız SEO taktiklerini bilmeniz gerekmektedir. SEO sizin içeriklerinizi dünyaya gösterir. İşte tamda bu yüzden her blogcunun SEO‘ya ihtiyacı vardır. Bugün sizlere her blogcunun ya da webmasterın uygulaması gereken SEO kurallarını vereceğiz. Her geçen yılda arama motoru optimizasyonları için farklı farklı yöntemler çıksa da, genel tablo değişmez. Sadece yeni gelen yöntemler eskilerin üzerine eklenir. İşte sizlere 2016 yılı için Arama motoru (SEO) ayarları



1. Konuyu dikkatli seç

İçeriğinizi oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli husus, içeriğin konusudur. Seçtiğiniz konu sizin takipçilerinizin görmek istediği konu ile örtüşmelidir. Seçtiğiniz konu özgün olmalı ve ziyaretçilerinize hitap etmelidir. Bu noktaya dikkat ederek içeriğinizi düzenlemeli ve kendinizi sizin takipçilerinizin yerine koyup, o içeriği gördüğünüzde hoşunuza gidip gitmeyeceğini sormalısınız.
2. Rakiplerinizi takip edin
Rakiplerinizi, yani sizinle benzer içeriklere sahip olan blogları ya da siteleri takip etmelisiniz. Onların neler paylaştığını ne gibi yenilikler yaptığını daimi olarak takip etmeniz gerekmektedir. Onların nasıl bir strateji izlediğini ve son zamanlarda hangi konular üzerine paylaşım yaptıklarını incelemelisiniz. Ama bu katiyen onların paylaştıklarını kopyalayın demek değildir. Sadece demek istediğim onların genel temalarını alıp kendi özgün fikirlerinizle harmanlayıp ortaya farklı şeyler çıkarmaktır.

3. Trendleri herzaman takip edin

Sosyal medya üzerinde ya da diğer sosyal ağlarda neler olduğunu güncel olarak takip etmelisiniz. Bunun sebebi blogunuzu bu sayede güncel tutabilirsiniz. Son zamanlarda trend olan konular hakkında yazmanız, blogunuzun arama motorlarında üst sıralara çıkmasına yardımcı olacaktır. Güncel konular hakkında yazmanız arama motorlarının blogunuzun dinamik olduğunu görmesini sağlayacaktır.

4. Anahtar kelimeleri postu yayımlamadan önce keşfedin

Herhangi bir konuda yazmaya karar verdiniz. Ama hangi cümlenin sizin içeriğinizi daha iyi açıklayacağını mı düşünüyorsunuz? Buna belirlediğiniz konuda önce arama yaparak karar verebilirsiniz. Başlık, açıklama ve anahtar kelimeler için farklı arama motorlarını kullanarak, hangi kelimelerin sizin için daha doğru olduğuna karar verebilirsiniz.

5. Yazar ve Blogcu arasındaki fark

İyi bir blogcu aynı zamanda iyi bir yazar olabilir, ama tersi durum her zaman geçerli değildir. Çünkü yazar okuyucular için nasıl bir makale yazılacağını bilir, ama blogcu aynı zamanda arama motorları içinde nasıl yazılacağını bilir. İyi bir blogcu olmak için yazının teknik detaylarını öğrenmelisiniz, tutarlı bir tavır takınmalısınız ve daha fazlasını yapmalısınız.


6. Kelime limiti

Yazacağınız yazıda kelimenizin limiti anlatmak istediğiniz konuya bağlıdır. Ama normal şartlarda SEO için minimum 300 kelime yazmanız gerekmektedir. Ancak bizim size önerimiz yazılarınızı 450 – 750 aralığında tutmanız olacaktır. Makaleleriniz ne çok sıkıcı olmalı ne de çok kısa olmalıdır. Okuyucunun almak istediğini tam olarak vermelisiniz.


7. İçeriğin başlığı en önemli nokta

İçeriğimizin başlığı posttaki en önemli noktadır. Zaten bize ziyaretçiyi arama motorundan getirecek olanda başlıktır. Başlığı daha çok tık alacak şekilde ayarlamak blogcu olmanın altın kuralıdır.

8. Permalink optimizasyonu

Permalinklerinizi her zaman kısa tutun. Maksimum 4 ya da 5 kelimeli permalink kullanın. Permalinklerinizde sadece can alıcı kelimelerinizi kullanmanız blogunuza SEO açısından faydalı olacaktır.



9. Anahtar kelimelerle giriş yapın

İçeriğinizdeki anahtar kelimeleri ilk paragrafınızda kullanmalısınız. İçeriğin içerisinde ne kadar anahtar kelime kullandığınızın hiçbir önemi yok. Eğer arama motorlarında üst sıralara tırmanmak istiyorsanız mutlaka anahtar kelimeleri ilk paragrafınızda kullanmalısınız.

10. Başlık ve ufak başlık kullanımı

Devamlı olarak değişik başlık kombinasyonları kullanın. Blog başlıkları genel itibari ile H1 dir, bu yüzden H1 kullanmayın. İçerik başlıkları genelde H2 dir, bu yüzden H2’de kullanmayın. H3 ve H4 leri çeşitli başlıklar atarken kullanmanız arama motoru optimizasyonu açısından iyi olacaktır.



11. Farklı stilde yazmak

İçeriklerinizi farklı stiller kullanarak dikkat çekici hale getirin. Bunu renkle, italik veya kalın yazıyla ya da farklı başlıklandırma sistemlerinizle sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yazmanız hem okuyucuyu yormaz hem de daha fazla odaklanmasını sağlar.

12. Meta açıklamaları

Meta açıklaması içeriğinizin başlığından sonra ikinci en önemli noktadır. Çünkü arama motorlarında ziyaretçiler başlıktan sonra meta açıklamanızı görür. Meta açıklamalarınızı çok uzun yazmamaya gayret gösterin. Genellikle 160-180 karekter arası ideal olacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta, açıklamanızın içeriğinizin anahtar kelimelerinden oluşmasıdır.

13. Bağlantılı link

Paylaştığınız içeriğe mutlaka konu ile bağlantılı ve daha önce paylaştığınız makalelerinizden link verin. Bu sayede rankınızı geliştirebilirsiniz. Bağlantılı linkerli verirken çok abartmayın. Genel olarak 2 yada 3 bağlantılı link vermeniz yeterli olacaktır. Bu sayede ziyaretçilerinizin ilgisini çekip, blogunuzda daha fazla vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

14. Tek kelimeye link vermeyin

İçeriğinizde ilgili paylaşımlara link verirken, dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, asla tek kelimeye link vermeyin. İlgili makalenin anahtar kelimelerini seçerek 3 yada 4 kelimeye birden link verin. Ayrıca aynı linki bir içerikte iki kez vermeyin, yoksa spam olarak algılanabilir.

15. Nofollow kullanımı

Linklerinizi verirken, özellikle başka websitelerine link veriyorsanız “nofollow” kullanmalısınız. Sizin blogunuzdan daha kaliteli websiteleri için kullanmanıza çokda gerek yok. Ancak daha kalitesiz bir websitesine link veriyorsanız, mutlaka “nofollow” kullanın. “Nofollow” ve “Dofollow” verilen linkin örümcekler tarafından takip edilip edilmeyeceği anlamına gelir.

16. Görsel kullanmayı tercih edin

İçeriğinize resim, video ya da animasyon gibi görsel eklemeniz postunuzun değerini arttırır. Eğer içeriğinizle ilgili bir videonuzda varsa bu çok faydalıdır. Ancak eğer video yoksa bile en azından bir resim içeriğinize eklemelisiniz.

17. Görselinizi isimlendirin

Görsel eklerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise, görselinize isim vererek yükleyin. Aralarda “-” (tire) kullanın ve anahtar kelimelerden oluşan bir isim verin.

18. Görselinizi boyutlandırın

Görsellerinizi yüklemeden önce boyutlandırmanız yine sizin faydanıza olacaktır. Örneğin; ihtiyacınız olan görsel boyutu 500×300 px olsun bunun için 1350×800 bir görsel yüklemenize gerek yok. Daha yüklemeden görselinizi istediğiniz boyuta getirin ve öylece yükleyin.

19. Resimlere isim ve alt yazı ekleyin

Resimleri yükledikten sonra boyutunu ayarlayın. Özellikle görsele isim ve alt yazı eklemeniz gerekmektedir.

20. Blog etiketleri ekleyin

İçeriğinize uygun bir şekilde etiketler eklemeyi unutmayın. Yalnız etiket kullanırken üçten fazla kullanmamaya dikkat edin.

21. Paylaşımlarınızı bloğunuzun yoğunluğu ile aynı zamanda paylaşın

Bir makale yazdığınızda onu ziyaretçilerinizin yoğunlaştığı anlara zamanlayın. Örneğin ziyaretçileriniz akşam 17.00 ile 21.00 arası daha yoğun geliyorsa, postunuzu o zaman yayımlayın. Bu sayede ziyaretçilerinize yeni yayımı paylaştığınız gün okutabilirsiniz.

22. Paylaşım sıklığı

İçerik paylaşırken herhangi bir kısıtlama yok. Ama blogunuzun güncelliği çok önemli olduğundan dolayı günde en az bir paylaşım yapmanız yeterli olacaktır. Eğer daha fazla yapabiliyorsanız en güzeli o olur.

23. Site haritanızı çıkarın

Sitenizde mutlaka bir sitemap bulundurun. Ayrıca Google Webmaster Tools ile websitenizin haritalarını arama motoruna gönderin. Sitemap arama motorlarının sayfalarınızı indekslemesi için çok önemlidir.


24. PageRank üzerine çalışmalar yapın

Pagerank arama motorları için çok önemli bir özelliktir. Bunun için bir şekilde pagerank yükseltmeniz gerekmektedir. Bunun farklı yöntemlerinin olmasıyla birlikte, en kolay yöntem pagerank’ı yüksek olan websitelerinden backlink almaktır.

25. Google Snippet kullanın

İçeriklerinizi Google Rich Snippet ile içeriklerinizi zenginleştirin. Daha önce zengin içeriğin nasıl kullanacağı konusunda bir makale paylaşmıştık. Buraya tıklayarak Google Rich Snippet kullanımı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.


Yazımızın sonuna geldik. Bu makalede Blogger Seo Ayarları hakkında maddeler halinde önerilerde bulunduk.


Yorumlar